sie
31
2009

Spieczony jogurt

Zainspirowany wyczynami mistrzyń z Zakątka 21 i zdopingowany moją wciąż niedowierzającą w chęci kulinarne małżonką spędziłem dziś kilka miłych minut w kuchni i oto co z tego wyszło.

Ciasto jogurtowe

CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

(5-minutówka, bez miksera)

– 2 szkl. mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże jajka
– 1/2 – do 3/4 szkl. cukru (zależy, jakie owoce i jogurt; w tym przypadku jedno i drugie to brzoskwinie)
– 1/2 szkl. oleju
– 300 g jogurtu (owocowy, waniliowy lub naturalny)
– dowolne owoce

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (można też na pergaminie i tak też zrobiłem jako rozmiłowany w tym materiale filolog), poukładać owoce.
Piec w temp. 150-180 st.C około 50 minut.

Share
Pocztówka napisana przez magura w temacie: kuchnia,Zakątek 21
Naklejono znaczki:

5 komentarzy »

  • Reynevan

    To mały krok w kuchni, a wielki dla przyszłości polskiego cukiernictwa…;)

    Komentarz | 1 września, 2009
  • olga

    Smakowicie wygląda. Tak samo smakuje?

    Komentarz | 2 września, 2009
  • No w sumie było smaczne ale nie powaliło mnie na kolana. Za to powalająco proste jest jego przygotowanie i to właśnie mnie pociąga 😀

    Komentarz | 2 września, 2009
  • jurekw

    zobaczyłem fotkę ciasta i „ślinka mi pociekła…”-naprawdę !

    Komentarz | 27 kwietnia, 2010
  • paulina

    uwielbiam ciasto jogurtowe delecta, mam nadzieję, że te będzie smakowało podobnie;D

    Komentarz | 4 lipca, 2011

RSS dla komentarzy do tej pocztówki. TrackBack URL

Skomentuj

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes tailored by magura 4 pocztowki.tk