Spieczony jogurt
Zainspirowany wyczynami mistrzyń z Zakątka 21 i zdopingowany moją wciąż niedowierzającą w chęci kulinarne małżonką spędziłem dziś kilka miłych minut w kuchni i oto co z tego wyszło.
CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI
(5-minutówka, bez miksera)
– 2 szkl. mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże jajka
– 1/2 – do 3/4 szkl. cukru (zależy, jakie owoce i jogurt; w tym przypadku jedno i drugie to brzoskwinie)
– 1/2 szkl. oleju
– 300 g jogurtu (owocowy, waniliowy lub naturalny)
– dowolne owoceMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (można też na pergaminie i tak też zrobiłem jako rozmiłowany w tym materiale filolog), poukładać owoce.
Piec w temp. 150-180 st.C około 50 minut.
5 komentarzy »
RSS dla komentarzy do tej pocztówki. TrackBack URL
To mały krok w kuchni, a wielki dla przyszłości polskiego cukiernictwa…;)
Smakowicie wygląda. Tak samo smakuje?
No w sumie było smaczne ale nie powaliło mnie na kolana. Za to powalająco proste jest jego przygotowanie i to właśnie mnie pociąga 😀
zobaczyłem fotkę ciasta i „ślinka mi pociekła…”-naprawdę !
uwielbiam ciasto jogurtowe delecta, mam nadzieję, że te będzie smakowało podobnie;D